Geranium

Hvorfor en haveplan?

Det ville være meget nemmere, at planlægge sin have, hvis man kunne fotografere fremtiden og se hvordan haven havde udviklet sig om 5-10 år. Men det kan vi ikke, så en vis grad af vision og plantekendskab er påkrævet for, at kunne skabe en have som fungere, også om 5-10 år.
 
Jeg møder ofte haveejere, som har problemer med haven. Det kniber med plantekendskab. Buske og stauder er plantet forkerte steder i haven. Her får de ikke lys nok eller står for udsat mht. blæst og vejsalt. Det koster penge og ærgelser.
 
Som ny haveejer, føler man sig ofte på herrens mark, når man står med en tom have. Her har man alle muligheder og det er ofte overvældende. Hovedet er fyldt med ideer og planer, man det kniber med almen haveviden, plantekendskab og visioner om haven på længere sigt.
 
Som ældre haveejer, har man andre behov. Hvis det kniber med bentøjet, skal have være nem at passe, nem at komme rundt i. Men haven skal stadig give oplevelser hele året.
 
Euphorbia
 
Alle haveejere vil gerne inspireres med nye ideer. Det er altid godt med nye øjne kombineret med haveerfaring og plantekendskab.
 
Inden haven bliver et problem, istedet for en daglig glæde, bør man gøre sig selv den tjeneste, at bestille og få tegnet en haveplan. Nu får man styr på planternes placering i forhold til lys, blæst og plantesammensætninger. Netop plante- og farvesammensætninger, er selvfølgelig meget vigtige. Planter som står i samme bed, skal klæde hinanden i vækst og farver.
 
Træer er havens tag. Her skal man tænke nøje over placeringen, så de ikke bliver et problem på længere sigt. Det er en synd, at fælde et gammelst træ.
 
Med en haveplan kan man planlægge haven længere frem i tiden. Man ved, hvad man skal foretage sig i haven. Man har et vigtigt redskab i hånden - man har en plan.
 
 
Susan Kipp Pedersen | Viborgvej 23A, 8700 Horsens  | Tlf.: 29915139 | mail@susankipp.dk